A Christmas Carol

Waar en wanneer:
Schouwburg Amphion, Doetinchem: 21, 22 & 23 december 2018

Door:
MPG (G-Majeur)

Artistieke Leiding:
Dirigent: Gerben Kruisselbrink
Regie: Francesco Bekkema
Choreografie: Femke Nieuwenhuis

Credits:
Arrangementen: Gerben Kruisselbrink & Jos Pijnappel
Tekst: Jasper Korving

ACC-affiche-A3formaat-733x1024-1

Het Verhaal

De drie wijzen kondigen het kerstverhaal aan: ‘A Christmas Carol’ van Charles Dickens. Dan gaan er allerlei stemmen op over de dood van Jacob Marley en het gerucht dat zijn compagnon Scrooge nog hartelozer is. Op het dorpsplein bereidt iedereen zich voor op Kerst. De Carlosingers brengen het volk alvast in de kerststemming (Carolmedley). Scrooge vindt het allemaal onzin. Humbug! Scrooge is op kantoor. De klerken zijn aan het werk (Money). Neef Tom nodigt Scrooge uit voor het kerstdiner, maar Scrooge wijst de uitnodiging af. De liefdadigheidsdames Yetta en Loretta komen het kantoor binnen. Scrooge weigert om een donatie te betalen en wijst hen de deur. Scrooge vindt dat de klerken met Kerst moeten werken. Onzin om het loon door te betalen terwijl er niet gewerkt wordt. Klerk Bob wordt opgehaald door zijn zonen (Once Upon A Long Ago). Scrooge ziet de geest van Marley bij zijn kille huis. Hij schrikt en snauwt een behulpzame zwerfster af (A House Is Not A Home). In de slaapkamer verschijnt de geest van Marley (Danse Macbre). Marley vertelt Scrooge dat hij de komende drie nachten bezoek krijgt van drie geesten. Is er nog hoop voor Scrooge? Geest Voorbij verschijnt (December Will Be Magic Again). Ze laat gevoelige herinneringen uit zijn verleden herleven: Een ontmoeting tussen Scrooge en zijn veel te jong gestorven zusje Fenne op het schoolplein; Een feestje bij zijn favoriete baas Fezziwig (Wonderful Christmas Time); En de confrontatie met zijn oude jeugdliefde Emma (I Can’t Make You Love Me). Dan zit de taak van Geest Voorbij erop. Scrooge blijft achter op zijn slaapkamer. Geest Nu komt samen met een gezelschap tevoorschijn (It Feels Like Christmas). Geest Nu vertelt dat hij is gekomen om Scrooge een lesje levenswijsheid te leren (A Hazy Shade of Winter).

Lady Lavender start de repetitie met de Carlosingers (Deck The Halls). Geest Nu en Scrooge zien dat Bob Cratchit en zijn zoon kleine Tim het niet breed hebben. Ze zijn op weg naar de nachtmis op kerstavond (Christmas Scat). Scrooge en Geest Nu zien hoe kleine Tim geniet van de zang (Ga- briel’s Message). Ondertussen viert neef Tom kerstavond met zijn vrouw Maddy en hun huisvrienden (American Feelgood Medley). Scrooge verwondert zich over de vrolijkheid. Hij gaat er in mee, maar windt zich ook op als het gezelschap de spot met hem drijft. Geest Nu neemt Scrooge mee naar het huis van de familie Cratchit. Het gezin dekt de tafel voor het kerstdiner (Have Yourself A Merry Little Christmas). Bob is trots op zijn gezin en wil een toast uitbrengen op Scrooge, maar mevrouw Cratchit vindt Scrooge vooral een uitknijper. Het gezin geniet van het feestmaal en hun samenzijn (Family Tree). Ondertussen maakt Scrooge zich ernstige zorgen over de gezondheid van kleine Tim. Geest Nu neemt afscheid en verdwijnt.
Scrooge hoort de stem van Geest Nabij die enkel aanwijst hoe de mogelijke toekomst eruit zou kunnen zien. Scrooge hoort allerlei stemmen die praten over een recente overle- dene. Scrooge is bang en wil weten wie het is. Pandjesbazen Wrat, Etter en Puss komen eraan (Aaaahmeeeh-zing Grees). De pandjesbazen kopen vlak na Kerst goederen op van mevrouw Dilber, de huishoudster van meneer Scrooge (We Benne Op De Wereld Om Mekaar Te Hellepe Nietwaar). Scrooge kijkt toe en lijkt tot inkeer te komen, maar hij schrikt van zijn mogelijke levensloop.
Geest Nabij toont de mogelijke toekomst van de familie Cratchit. De familie Cratchit is in rouw. Het verlies en gemis van kleine Tim binnen het gezin is enorm. Juist nu heeft het gezin elkaar hard nodig (Keeping The Dream Alive).
Geest Nabij brengt Scrooge naar een pas gedolven graf op het kerkhof (Dies Irae). Scrooge wordt doodsbang en tuimelt in het graf. Terug in het huis van Scrooge. Het is eerste kerstdag. Scrooge wordt wakker en is verbaasd dat hij nog leeft. Hij wil alles goedmaken! Scrooge gaat naar de familie Crathit om Bob een promotie te geven, zodat hij een dokter kan betalen voor kleine Tim. Dan gaat Scrooge naar zijn neef Tom om zijn uitnodiging voor het kerstdiner te accepteren (I Saw Three Ships).

Rolverdeling

Hoofdrollen:

Ebenezer Scrooge: Dinant Duenk
Geest Voorbij: Bernadette Vroom
Understudy Geest Voorbij: Ingrid Wijskamp
Geest Nu: Mike Schnitzler
Jacob Marley: Ruud Wolkorte
Ebenezer Scrooge Tiener: Tijn Geerts
Emma: Silke Snijders
Bob Cratchit: Maarten Kok
Emily Cratchit: Suzanne van der Wiel
Peter Cratchit: Thijs Keuben
Martha Cratchit: Elaine de Jonge-Niesink
Belinda Cratchit: Rozan te Kaat
(Kleine) Tim Cratchit: Bob van Bindsbergen

*Understudy Ingrid Wijskamp heeft deze rol gespeeld op zaterdag 22 december tijdens de 14:00 uur-voorstelling.

Ensemble:
Amber Aalink, Cheryl Bemelaar-Egbers, Mayke Bosmann, Mirella te Brake-van Lier, Jos Buiting, Lyneke van Engelenburg, Ine Elbers, Henkjan Garretsen, Liesanne Geurtsen, Tatiana Gielis, Jolanda Gootink, Fien Gootink, Astrid van Haren, Marjo Harmsen, Yoram Harmsen, Bo Heister, Linda Heister, Michelle Heitink, Tamara Heupner, Tim Huntink, Jetske Ketelaar, Daisy Kluit, Nienke Kok, René Kuipers, Dominique Laarveld, Belinda Lebbink, Marjon Leutscher-Lichtenberg, Gijs Liebrand, Nicolien Mellendijk, Mali Mus, Leon Prein, Hester Rensink, Jan Ruesen, Isai van de Schepop, Sandra Seegers, Veronique Velthuis-van Baren, Monique Verholen,  Melanie Schnitzler, Eveline Thoenes, Cem Tunc, Karina Veerbeek, Mieke ten Velde, Jenny Veldkamp, Maja Veldkamp, Riki Wassink, Hilde Weijers, Myrthe Wijgman, Ingrid Wijskamp & Bjorn Quist

Kindercast:
Willem Beumer, Britt Doppen & Dyon Geerdink

Programmaboekje

Foto's

Videos

Recensies

Wendy
5/5

“GEWELDIGE voorstelling van A Christmas Carol. Supermooi!”

Silvia
5/5

“Stralen plezier uit in het spelen. 5 sterren!”

Renate
5/5
“Wij zijn bij de zaterdagavondvoorstelling geweest, het was geweldig!
Zo blij dat ik morgenmiddag nog een keer mag.”
Sandra
5/5
“Geweldige musical! Samen met mijn dochter er enorm van genoten😇. Succes met de overige voorstellingen👍.”
Silvia
5/5

“Super uitvoering , prachtig neer gezet! Erg genoten, aanrader!”

Sabine
5/5
“Ik heb vandaag (zaterdag) jullie gezien: Wat waren jullie goed, de spanning, de lach, de traan. Alles zat er in. Ik vond jullie echt Carré waardig! Jullie doen niet onder voor echte profs!! Topcast geweldig! Fijne dagen allemáál. Ik geniet hier nog even verder van jullie optreden. 😊
Henk
5/5
“Werkelijk mooie voorstelling in toch wel korte tijd gerealiseerd, prima zang, spel, decor, dans, muziek, kleding kortom prachtig. Opnieuw verrassend complimenten.”
Trudi
5/5
“Vanmiddag gezien, geweldig mooi! We hebben genoten!”
Engelien
5/5
“Een oud verhaal levendig door MPG uitgebeeld. Super genoten:veel plezier samen nog met de volgende 3 uitvoeringen. Heerlijke muziek en vol energie…gewoon mooi.”
Liesbeth
5/5

“Wat was het indrukwekkend mooi!! 😍

Erna
5/5
“We hadden een heerlijke zaterdagmiddag gisteren in Amphion dankzij MPG. Wat een talenten en mooie live muziek. Alles perfect! Ik als fan van Dickens ..en van Ramses kon dubbel genieten van mijn favoriete song: Zing, vecht, huil, bid, … echt geweldig!”
Hedi
5/5
“Nog aan het nagenieten van zondagmiddag. Spel, zang, dans, orkest, kleding (Geest Voorbij: wauw!), decor, belichting, techniek: het was geweldig! Ook het kijkje achter de schermen was leuk om te zien, zo zie je pas goed hoeveel mensen komen kijken bij zo’n productie. Ik wens jullie Prettige Kerstdagen en het allerbeste voor 2019. 👍👏
Jelle
5/5
“Het was een prachtige, gevarieerde voorstelling!! We hebben ervan genoten!”
Jos
5/5
“MPG wat hebben jullie een prachtige voorstelling neergezet. We hebben er echt van genoten. Mooie decors, mooie kleding, zeer goed gezongen (op een enkele uitzondering na), fantastisch orkest (HULDE Gerben Kruisselbrink) en heel goed gespeeld. Leuke, grappige en eigentijdse scènes maakten het voor ons een mooi begin van Kerstmis. Chapeau!”

In de media

Bron: Doetinchems Vizier/ Indebuurt Doetinchem 19-12-28
Bron: Gaanderbode 13-11-18

Voor onze musicalproducties hebben wij een aantal nominaties mogen ontvangen.